Izvedba projekta: leto 2022 (od 1.1.2022 do 31.12.2022)

Lokacija: Benečija (Italija)

Vodenje projekta: Zavod Cosmolab

Sodelujoči: Večstopenjska šola Pavel Petričič - Istituto Comprensivo Paolo Petricig, društvo Srebrna kaplja, občina Savogna/Sovodnje, Gorska skupnost Ter - Nadiža/Comunità di montagna Torre - Natisone, Prirodoslovni muzej Slovenije

Projekt smo izvajali s finančnim prispevkom Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Območje Matajurja je izredno zanimivo iz okoljskega vidika: zaradi svoje lege velja za priljubljeno opazovalno lokacijo nočnega neba, zanimivo pa je tudi iz rastlinskega in mineraloškega vidika. Cilj projekta je bil uporaba znanstvenih in okoljskih tem za povezovanje mladih in lokalne skupnosti. 

Projekt smo gradili na pozitivni izkušnji prejšnjih let. Od leta 2019 smo na pobudo lokalne skupnosti - društva Srebrna kaplja (Srednje/Stregna), Proloco Matajur (Sovodnje/Savogna), društva italijanskih ljubiteljskih astronomov AIDA ter občine Sovodnje/Savogna - sodelovali in izvajali astronomske aktivnosti za širšo javnost in za dijake dvojezične šole v Špetru. Projekt naj bi finančno podprla tudi Gorska skupnost Ter-Nadiža / Comunità montana Torre-Natisone.


S projektom “Matajur, med zemljo in nebom” smo združili tri različne ciljne in starostne skupine.

Prvi del projekta je bil namenjen učencem in dijakom dvojezične šole v Špetru, ki so izvedli tri aktivnosti namenjene spoznavanju geologije in okoljskih problematik povezanih z njihovo okolico. V dejavnostih v obliki predavanj, ki smo jih tudi v živo predvajali na YouTube kanalu Zavoda Cosmolab in jim kasneje dodali tudi podnapise v italijanščini, so bile predstavljene teme:

Astronomski dejavnosti sta bili namenjeni okoljski problematiki svetlobnega onesnaženja, t.j. mestne svetlobe, ki je napačno usmerjena in moti nočna opazovanja (na Matajurju je to še posebej izrazito iz Čedada in nižine) ter pripravi na praktično opazovanje z osnovami uporabe teleskopa za prikaz objektov nočnega neba. Dejavnost s sodelovanjem izvedenca iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije je predstavljala uvod v astronomsko razstavo o Malih telesih Osončja, ki smo jo v drugem sklopu projekta postavili v Mašeri.

Za namen projekta smo dvojezični šoli v Špetru podarili pomožno astronomsko opremo za izvajanje aktivnosti v učilnicah (vrtljive zvezdne karte in dvojezično astronomsko literaturo).


Drugi del projekta je bil namenjen širši javnosti: tako lokalni skupnosti kot javnosti iz drugih območij dežele ter sosednje Slovenije. Sočasno s poletnim opazovanjem smo sodelujoči pri projektu organizirali otvoritev in ogled razstave “Mala telesa Osončja”. Gostujočo razstavo, ki jo je pred leti pripravil Prirodoslovni muzej Slovenije, so sestavljali panoji z opisom teles v Osončju, odlitki meteoritov, ki so jih našli v Sloveniji, poleg informacij v slovenščini smo ponudili obiskovalcem tudi prevod panojev v italijanščino. Ob otvoritvi je bil organiziran vodeni ogled razstave, ki so jo oglaševali tudi v lokalnih medijih (Novi Matajur, DOM, lokalni časopisi). Razstava gostuje v Mašeri od 9. junija 2022.


Tretji del projekta je bil namenjen lokalni skupnosti. Učenci so bili povabljeni, da se pod vodstvom strokovnjakov iz zavoda Cosmolab udeležijo astronomskih opazovanj, na katere je bila povabljena lokalna skupnost. Opazovanje, načrtovano ob otvoritvi razstave Mala telesa Osončja, žal ni bilo izvedeno zaradi neustreznih vremenskih razmer. Podobne ponudbe v organizaciji skupine Matajur Astrolab (t.j. društva Srebrna Kaplja, občine Sovodnje/Savogna, Proloco Matajuru, ljubiteljskih astronomov iz Čedada in Zavoda Cosmolab) so ob drugih prilikah v prejšnjih letih požele veliko zanimanja (npr. poletno opazovanje Perzeidov na Mašeri, zimsko opazovanje s šolami in družinami).

Projekt smo izvajali s finančnim prispevkom Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Vsi projekti