Srednješolci opazovali asteroid 19612 Noordung

22.12.2022

Jure Japelj

Herman Potočnik - Noordung se je leta 1892 rodil v Pulju staršema slovenskih korenin. V zgodovino astronavtike se je vpisal s svojo knjigo Problem vožnje po vesolju, ki jo je izdal konec leta 1928 v Berlinu. Eno temeljnih del prve generacije raziskovalcev vesolja je Potočnik objavil le dve leti po tem, ko je Američan Robert Goddard izstrelil prvo raketo na tekoče gradivo.

V knjigi je Potočnik opisal dotedanje znanje o raketah in fizikalnih zakonih, ki krojijo izstrelitve. V najpomembnejšem delu knjige razmišlja o vplivu mikrotežnosti na ljudi, ki bi živeli v vesolju. Knjigo zaključi z razmišljanjem o prihodnosti človeka v vesolju.

Med najbolj vplivne Potočnikove ideje spada njegova zasnova vesoljske postaje. Zamislil si je postajo v geocentrični orbiti, približno 35800 kilometrov nad tlemi. Med tremi deli postaje, povezanimi z žicami in cevmi, kraljuje veliko bivalno kolo. Kolo s premerom tridesetih metrov se zavrti vsakih osem minut; ljudje na obodu kolesa bi čutili silo podobno sili teže na Zemlji.

Na Potočnikovo delo sta se med drugim sklicevala Werhner von Braun, ki je po drugi svetovni vojni poskrbel za vzpon ameriške vesoljske industrije, in Arthur C. Clarke, ki je napisal odmeven članek o geostacionarnih satelitih. Slednjega verjetno poznate tudi kot pisca znanstvene fantastike, med drugim je po njegovi knjigi režiser Stanley Kubrick posnel filmsko klasiko 2001: Odiseja v vesolju.

 

Asteroid Noordung

Astronomi na Observatoriju Črni Vrh so 17. julija 1999 odkrili nov asteroid. Kot velja tradicija, lahko odkritelj poimenuje asteroid—poimenovali so ga po Noordungu. Uradna oznaka asteroida je 19612 Noordung.

Asteroid Noordung pripada glavnemu asteroidnem pasu, ki se razteza med orbitama Marsa in Jupitra. Soncu se najbolj približa na 2.1 astronomske enote [1], najbolj pa se mu oddalji na 2.7 astronomske enote. Našo zvezdo obkroži v nekaj manj kot 3.7 letih. Velikost asteroida je ocenjena na 3.7 kilometra.

 

Opazovanje asteroida

Štirje dijaki so se odločili, da ta teden med zvezdami najdejo asteroid Noordung. Asteroid so iskali s teleskopom GoChile, projektom Univerze v Novi Gorici in astronomske revije Spika, ki stoji na observatoriju El Sauce v Čilu. GoChile je v bistvu sestavljen iz dveh teleskopov, stoječih na isti montaži. Večji zrcalni teleskop ima premer vhodne odprtine 40 centimetrov in ga uporabljamo za opazovanje temnih objektov. Manjši 7.2-centimetrski teleskop pa je lečni in ga uporabljamo predvsem za astrofotografijo razsežnih in svetlih objektov. Opazovanja potekajo na daljavo preko lastnih računalnikov. Za opazovanje temnega asteroida Noordung so dijaki uporabili večji teleskop.

Dijaki so asteroid iskali v parih—vsak par je za opazovanje na voljo imel eno noč. Najprej so v spletnem arhivu poizvedli, kje se bo asteroid na noč opazovanja nahajal in kako svetel bo. Nato so se pripravili na opazovanja: kako dolga naj bo posamezna osvetlitev, kateri filter uporabiti za opazovanje, koliko posnetkov potrebujejo, itd. Asteroid je bil iz Čila najbolje viden na začetku čilske noči, med 2. in 6. uro po našem času.

Kljub temu, da je asteroid temen (v času opazovanja je imel magnitudo v vidnem filtru okoli 17.8 mag), ga je bilo hitro prepoznati na posameznih posnetkih z osvetlitvijo, daljšo od 90 sekund. Več slik je objavljenih na Portalu v vesolje.

Opazovali so:
Neja Pisk, Škofijska Gimnazija Vipava
Vid Oven, Gimnazija Vič
Barbara Makovec, Gimnazija Vič
Katja Šimenc, Gimnazija Poljane

Pripravo in analizo je vodil Jure Japelj.

Vse novice