Iskanje kometa v Piranskem zalivu

03.02.2023

Dunja Fabjan

Kaj je bolj romantično od nočnega neba? Tako so razmišljali na Gimnaziji Piran, kjer so priredili "Dneve romantike". Andrej in Dunja sva priskočila na pomoč za vodeno opazovanje nočnega neba, ki smo ga izvedli v četrtek, 2. februarja.

S prijetno druščino gimnazijk in gimnazijcev 2. letnika (vodila jih je prof. Špela Gec Rožman) smo se sestali ob piranski cerkvi sv. Jurija kmalu po Sončevem zahodu. Pred nami zaliv, nad nami pa le nekaj svetlih pik. Zapeljali smo se od Venere, ki se je kot Večernica že utapljala v Piranski zaliv, do Jupitra, Marsa, pa vse do skoraj polne Lune.

Ob pogledu na planete in Luno smo razpravljali o kraterjih na Luni in njihovem nastanku, o meteoritih (tudi padlih na slovenska tla) in njihovem iskanju, in o kometu, ki ga zaradi ne ravno primernih vremenskih razmer (vlage in svetlosti Lune) nismo našli.

Iskrivi pogledi so (nekateri prvič) videli vse štiri Jupitrove lune, pred tem še Venero, kasneje pa Mars visoko v zenitu. Zakaj so vsi trije postavljeni na loku, ki se vije čez nebo?* Ta in druga nagradna vprašanja so popestrila prijeten februarski večer ob morju.

Če je med njimi katera navdušenka ali navdušenec nad astronomijo bo pokazalo že eno od naslednjih astronomskih srečanj na območju Slovenije: Messierov maraton, ki bo v drugi polovici marca!

Levo: skupna slika udeležencev, z zelenim "kometom" nad glavami! Desno: umetniška slika večera (foto: A. Guštin)

*Seveda, ker so vsi na ekliptiki. Pa še Luno smo imeli zraven!

Vse novice