Delni Sončev mrk

23.10.2022

Dunja Fabjan

V torek, 25. oktobra, bomo ob jasnem vremenu tudi iz Slovenije opazovali delni Sončev mrk. V približno dveh urah se bo Luna počasi pomaknila čez Sončevo ploskvico. Sredina mrka bo kmalu po poldnevu, ko bo Luna zakrila približno 36 odstotkov premera ploskvice Sonca.

Kako nastane mrk?

Sončev mrk spremlja opazovalec, ki z Zemlje vidi Luno prečkati Sončevo ploskvico. Takrat se Luna znajde natanko med Soncem in Zemljo. Ob takem dogodku lahko Luna popolnoma zakrije ploskvico Sonca (popolni mrk) ali pa samo del ploskvice (delni mrk).

V torek, 25. oktobra 2022, bo Sončev mrk viden samo kot delni mrk tudi iz Evrope. V Sloveniji se bo mrk začel ob 11:18 in zaključil ob 13:24, sredina bo ob 12:20. Časi veljajo za Ljubljano in se za ostale kraje Slovenije razlikujejo največ za minuto.

Kako pogosti so Sončevi mrki?

Sončev mrk bi lahko dokaj pogosto opazovali z Zemlje, če bi lahko veliko potovali. V povprečju se zgodita namreč dva mrka na leto (glej seznam na spletni strani NASA). Toda v povprečju so pri nas vidni redkeje. Za primer popolnega mrka velja, da je v povprečju v istem kraju viden vsakih 450 let. Naslednji popolni Sončev mrk bo iz Evrope viden na začetku septembra leta 2081.

Kako naj opazujem?

Za opazovanje mrka potrebujemo jasno vreme in seveda primerno opremo. V Sonce ne smemo neposredno gledati z očmi, saj je Sončeva svetloba premočna in nam lahko povzroči okvaro vida. Za opazovanje mrka se poslužimo posebne folije za opazovanje Sonca, ki jo dobimo v trgovinah astronomske opreme. Najdemo jo vgrajeno v posebna kartonasta očala. Ob tem dogodku smo pripravili tudi kartico za opazovanje Sonca, ki jo boste dobili na javnem opazovanju. Primerno je tudi varilsko steklo iz trgovine s tehnično opremo, le da ima oznako 12 ali več.

Kaj pa če bi mrk radi posneli?

Mrk lahko tudi posnamemo s pametnim telefonom. Pri tem uporabimo folijo za opazovanje Sonca ali varilsko steklo, ki ga postavimo pred telefonsko kamero. Telefon z enim od teh filtrov usmerimo v Sonce in s čim bolj mirno roko posnamemo sliko.

Kje v Sloveniji bodo javna opazovanja?

V Sloveniji prirejamo Prirodoslovni muzej Slovenije in Zavod Cosmolab javno opazovanje delnega Sončevega mrka na Kongresnem trgu v Ljubljani. V primeru jasnega vremena bomo tam astronomke in astronomi, ki vam bomo pomagali pri opazovanju, ponudili strokovno razlago dogodka in poskusili potešiti vašo radovednost.

Oglejte si video "Mrki vsak mesec?".

Vse novice