Arhiv Novic 2022

Srednješolci opazovali asteroid 19612 Noordung

22.12.2022

Jure Japelj
Danes mineva 130 let od rojstva Hermana Potočnika Noordunga, pionirja vesoljskih tehnologij. Ob jubileju smo s srednješolci pripravili lov na asteroid 19612 Noordung, poimenovan po vizionarju slovenskih korenin. Opazovanje s teleskopom GoChile je obrodilo sadove—temni asteroid smo našli v dveh zaporednih nočeh.
Preberi več

Delni Sončev mrk

23.10.2022

Dunja Fabjan
V torek, 25. oktobra, bomo ob jasnem vremenu tudi iz Slovenije opazovali delni Sončev mrk. V približno dveh urah se bo Luna počasi pomaknila čez Sončevo ploskvico. Sredina mrka bo kmalu po poldnevu, ko bo Luna zakrila približno 36 odstotkov premera ploskvice Sonca.
Preberi več

Se je Mars šopiril z oceani pred Zemljo?

21.10.2022

Jure Japelj
Novo modeliranje razvoja Marsa namiguje, da naj bi imel planet kmalu po nastanku gosto atmosfero bogato z molekularnim vodikom. Model pokaže, da so bili takšni pogoji idealni za obstanek tekoče vode na površju planeta.
Preberi več

Krogi v vesolju: ne vesoljci, ampak zvezdni ples

13.10.2022

Jure Japelj
Vesoljski teleskop James Webb je odkril 17 koncentričnih krogov, ki obdajajo dvojno zvezdo WR 140. Krogi so zgrajeni iz prahu, ki nastane pri interakciji zvezdnih vetrov obeh zvezd. Odkritje bo pomagalo pri odgovarjanju na pomembno vprašanje: kje in kako v vesolju nastaja prah?
Preberi več

Kako se je rodila Luna?

09.10.2022

Jure Japelj
Po trenutno najbolj sprejeti teoriji naj bi Luna nastala pri trku Zemlje in planetoida velikosti Marsa. Nove simulacije trka so pokazale, da bi Zemljin satelit lahko nastal že nekaj ur po trku. Poustvarjen trk bi lahko pojasnil tudi nekatere druge še nepojasnjene lastnosti Lune.
Preberi več

Odkrita do sedaj najbližja črna luknja

30.09.2022

Jure Japelj
Raziskovalci so odkrili črno luknjo, oddaljeno le 1570 svetlobnih let. Črna luknja, v katero bi stlačili deset Sonc, je predstavnica novoodkritega razreda neaktivnih ali spečih črnih lukenj.
Preberi več

So Saturnovi obroči posledica razpadle lune?

16.09.2022

Jure Japelj
Znanstveniki so v novi raziskavi predstavili nov model dinamike Saturna. Trdijo, da je Saturn v preteklosti gostil veliko ledeno luno, ki je pred približno 160 milijoni let razpadla in ustvarila sistem obročev. Model obenem uspešno pojasni nagnjenost Saturnove osi vrtenja in orbito lune Titan.
Preberi več

Arhiv novic