18.06.2024

Jure Japelj

Januarja je znanstveni podkast Radiolab predvajal zgodbo o Venerini luni Zoozve. Oddaja in spremljajoča nit na omrežju X sta poželi ogromno pozornosti. Nenazadnje, od kdaj ima Venera luno? In od kje za vraga se je vzelo ime Zoozve?

Avtor oddaje v pravi detektivski akciji ugotovi, da Venera seveda nima lune, ima pa zato kvaziluno. Gre za asteroid, ki se giblje okoli Sonca po zelo podobni orbiti kot Venera. Na svoji poti včasih prehiteva planet, včasih za njim zaostaja. Opazovalcu na Veneri se zato zdi, da je ta asteroid planetova luna, čeprav sam asteroid v resnici komaj čuti gravitacijo planeta. In ime? Avtor je napis našel na posterju. V resnici je bilo na posterju zapisano ime objekta iz kataloga, to je 2002VE, a zaradi nečitljive pisave se je napis bral kot ZOOZVE. Avtorjeva odločnost in neverjetna popularnost oddaje je vodila do uradnega poimenovanja asteroida kot Zoozve. O tej zgodbi se je med drugim govorilo tudi v 37. epizodi podkasta Temna stran Lune.

Kvazilune oziroma kvazisateliti so kar običajen pojav v Osončju. Tudi Zemlja jih ima nekaj—v tem trenutku jih poznamo 7. Med njimi ima le ena uradno ime, in sicer 469219 Kamoʻoalewa, o kateri smo že pisali na portalu. Radiolab se je zato z Mednarodno astronomsko zvezo, ki bdi nad uradnim poimenovanjem nebesnih teles, dogovoril za posebno akcijo. Razpisali so tekmovanje za poimenovanje ene izmed Zemljinih kvazilun. V tekmovanju lahko sodelujete tudi vi!

Tekmovanje bo potekalo v štirih korakih:

  • 1. junij - 30. september: Ljudje predlagajo ime s kratko obrazložitvijo na spletni strani tekmovanja.
  • Oktober: Komisija, sestavljena iz sodelavcev Radiolaba, Mednarodne astronomske zveze in posebnih gostov bo izbrala 10 finalistov.
  • November: Imena finalistov bodo objavljena, do konca decembra bo mogoče glasovati za najboljše ime.
  • Januar 2025: Zmagovalno ime bo objavljeno v biltenu delovne skupine za poimenovanje malih teles znotraj IAU.

Pravila tekmovanja so zapisana na spletni strani Radiolaba. Tam boste našli tudi pravila poimenovanja teles Osončja, katerih se morate držati, če želite, da bo vaš predlog med kandidati za novo ime.

Vse novice