30.05.2024

Jure Japelj

Znani so rezultati natečaja GoChile:  Zvezdnate ptice južnega neba, ki ga je za dijake in dijakinje razpisala Fakulteta za naravoslovje Univerze v Novi Gorici v sodelovanju z Zavodom Cosmolab.

Tekmovalci in tekmovalke so imeli nalogo, da s teleskopom GoChile opazujejo vsaj dva nebesna objekta (galaksijo, kopico, meglico ali posebno zvezdo) v enem ali več ozvezdjih južnega neba, ki so poimenovana po pticah (Pav, Rajska ptica, Krokar, Feniks), in nato objekte in njihova ozvezdja povežejo v zgodbo ali pesem, ki jo lahko še grafično obogatijo.

Poročilo in rezultati

Na natečaj se je prijavilo pet skupin. Dijakinje in dijaki so opazovanja s teleskopom GoChile izvedli med 1. in 18. aprilom, svoje izdelke so nam poslali do 20. maja. V ponedeljek, 27. maja, se je sestala komisija v sestavi dr. Jure Japelj, dr. Andreja Gomboc, dr. Barbara Rovšek in dr. Dunja Fabjan in pregledala izdelke. Ocenjevali smo kakovost opravljenih opazovanj, primernost izbire objektov, vključenost objektov v zgodbo in seveda kakovost in izvirnost zgodbe oziroma izdelka.

Z velikim veseljem ugotavljamo, da so vse skupine uspešno izvedle opazovanja z GoChile in pripravile zanimive in izvirne izdelke. Uživali smo v branju razburljivih zgodb in občudovali tako astrofotografske rezultate kot umetniške ilustracije. Ker pa je to natečaj, smo morali izbrati najboljše. 

Prvo mesto so osvojile dijakinje Gimnazije Poljane Lili Accetto Vranac, Julija Marolt in Lena Štelcer pod mentorstvom Roka Kovača z izdelkom Utrinek, kam si izginil.

Navdušila nas je tudi mitološka zgodba zvezdnatega neba z naslovom Sončeva pot, ki sta jo spisali Mojca in Meta Grudnik, zato smo se odločili, da jima podelimo nagrado za drugo mesto.

Podelitev nagrad za prvo in drugo mesto in kratka predstavite teh dveh izdelkov bo potekala 31. avgusta v Ajdovščini v okviru tretje poletne šole astronomije GoChile, kamor so vabljeni vsi sodelujoči. 

Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za njihov čas in ustvarjalnost. V nadaljevanju na kratko predstavljamo vse izdelke in vas vabimo, da si jih podrobneje ogledate.

Gimnazija Poljane: Utrinek, kam si izginil

Utrinek iz izdelka dijakinj Gimnazije Poljane.

Zajček Ante se ob opazovanju utrinkov vpraša, kaj je smisel življenja. V iskanju odgovora se odpravi na potep po vesolju, kjer sreča tri nebesne ptice, ki simbolizirajo tri faze življenja. Vsaka izmed ptic mu zaupa življenjsko resnico in čeprav ni dobil končnega odgovora, se zajček domov vrne modrejši.

Dijakinje Lili Accetto Vranac, Julija Marolt in Lena Štelcer so napisale lepo pripoved in jo opremile s čudovitimi ilustracijami. V zgodbo so odlično vključile oba opazovana objekta: spremenljivo zvezdo tipa Delta Ščita V0540 Pav in dvojec galaksij Antena (NGC 4038 in NGC 4039). Za nameček so izrisale lepo svetlobno krivuljo spremenljive zvezde in posnetke Antene zložile v prekrasno astrofotografijo.

Zgodbo si lahko prenesete s klikom na povezavo.

Slika galaktičnega dvojca Antena zmagovalne skupine.

Mojca in Meta Grudnik: Sončeva pot

Utrinek iz izdelka Mojce in Mete Grudnik.

Umirjeno življenje Nebeščanov zmoti rojstvo Sonca. Vsi si želijo imeti ljubko zlato kroglo in ptice se odločijo, da si ga prisvojijo. Njihova sebična poteza vodi do nebeškega prepira in naposled vojne. Preostali Nebeščani ptice premagajo in od takrat naprej Sonce ni več last nikogar, ampak pripada vsem.

Napeta mitološka zgodba Mojce in Mete pojasni izvor ekliptike in kako je nebo dobilo današnjo podobo. Zgodbo sta opremili s fotografijami nebesnih teles, ki sta jih posneli s teleskopom GoChile in slikami ozvezdij iz programa Stellarium, pomagali pa sta si tudi s slikami, generiranimi z umetno inteligenco. 

Zgodbo si lahko prenesete s klikom na povezavo.

GSŠRM Kamnik I: Zvezdne rane

Utrinek iz izdelka dijaka in dijakinj GSŠRM Kamnik.

Tukan, Pav, Žerjav in Feniks so bile zelo različne ptice in so se neprestano bojevale–do bridkega konca. Še danes lahko vidimo ostanke teh starodavnih ptic na nebu, kot tudi ostanke ran, ki jih je njihovo bojevanje povzročilo.

Manca Pristavec, Zoja Baš, Jakob Lah in Anja Kukar so ugotovili, da so galaksije in kopice pravzaprav ostanki bojevanja starodavnih ptic. Posrečeno so združili svoje posnetke (kar številnih) nebesnih objektov z risbami ptičjih junakov. Pri delu jih je vodil mentor prof. Lojze Vrankar.

Zgodbo si lahko prenesete s klikom na povezavo.

GSŠRM Kamnik II: Pesmici in ilustraciji o kopici in galaksiji

Ilustraciji dijakinj in dijakov GSŠRM Kamnik.

Katarina Jovič, Miha Bogataj, Klemen Jurčevič, Ajda Novak in Brina Rutar so se odločili za nekoliko drugačen pristop. Posneli so kroglasto kopico NGC 6752 in dvojec galaksij Antena. Namesto klasične obdelane fotografije so posnete slike predelali v veličastni ilustraciji. Obenem so za vsak opazovan objekt napisali pesem. Pri delu jih je vodil mentor prof. Lojze Vrankar.

Pesmi si lahko prenesete s klikom na povezavo.

Srednja šola Slovenska Bistrica: Golob, krokar in srce

Utrinek iz izdelka dijakinj Srednje šole Slovenska Bistrica.

Golob in krokar sta vzorno skrbela za ravnovesje v vesolju in zato bila nagrajena z dvema prekrasnima dariloma: planetarno meglico in oblaki prahu in plina. Darili sta ju tako zamotili, da sta pozabila na svojo nalogo in kar naenkrat se je vesolje znašlo v težavah. Kaos, ki sledi, lahko premaga le njuno prijateljstvo.

Dijakinje Coralisnet Caraballo Gomez, Judita Jug in Ana Mušič so naredile prelepo sliko planetarne meglice NGC 4361, opazovale pa so tudi (očitno najbolj popularen objekt perjastih ozvezdij) galaksijski dvojec Antena. Objekta so lepo povezale z zgodbo o (ne)ravnovesju vesolja v katerem ne manjka nevarnih črnih lukenj. Pri delu jih je vodil mentor mag. Marko Žigart.

Zgodbo si lahko prenesete s klikom na povezavo.

Vse novice